Z życia przedszkola

Zdrowe śniadanie to ważne danie

By 12 grudnia, 202123 grudnia, 2021No Comments

Dzieci biorące udział w konkursie oraz ich produkty użyte do śniadania:

1. Zana Saltik z gr.6 do swojego śniadania użyła następujących produktów:
– miód od pszczelarza, 
– sok malinowy od rolnika
– ogórki kiszone od rolnika
– jogurt naturalny
– chleb ciemny z ziarnami
– jajka od rolnika 
– sok jabłkowy tłoczony
– dżem 
– woda 
– pomidory
– ser żółty
2. Dorotka Izdebska, 6 grupa i jej ekologiczne produkty do śniadania:
Lista ekologicznych produktów:
 – jajka od kurek z wolnego wybiegu
-biowarzywa – rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, papryka, ogórki konserwowe (ogórki od dziadka, kiełki lucerny
-szyneczka drobiowa
-żółty ser

3. Ania Zdziechowska z grupy 6 i jej ekologiczne produkty:

Wszystkie produkty wykorzystane do przygotowania tego zdrowego śniadania, pochodzą z gospodarstw ekologicznych
i są to: chleb pszenno-żytni, sałata, papryka czerwona, rzodkiewka, ogórek, ser i jajka.

4. Olivier Głowacz ,Gr. 3

Produkty ekologiczne które zostały wykorzystane :
– jajka ekologiczne Bio Organic
– chleb tostowy 3 ziarna
– ser żółty ekologiczny Bio Organic
-Ogórek świeży zielony ekologiczny Bio planet
-marchewka ekologiczna Bio Organic
-cebulka zielona dymka ekologiczna
– rzodkiewka świeża ekologiczna Bio planet
-ketchup
5. Bartek Żelazek z grupy 6
GRuuuuu Agggrrr aaaaa….
Kto nie zna Bartusia owsianego potwora,
marna jego dola,
Mandarynkowa grzywa, dobre emocje skrywa,
Jabłuszkowe oczęta, są słodkie jak małe kocięta,
Miodu odrobina i robi się wesoła mina,
Rodzynki pasują do uśmiechniętej minki,
Wszystkie te pyszności są zatopione w owsianej miłości,
Zalane to wszystko bio mleczkiem wylanym z tekturowej butelki  z wieczkiem…
Wszystko zdrowe, pyszne, wyśmienite, polecam
7. Marysia Żelazek z grupy 2
Śniadanie składało się z ekologicznego jajeczka pochodzącego od szczęśliwej kurki zielononóżki hodowanej przez prababcię Tereskę, karmionej ziarenkami  bez GMO.
Do jajeczka – kanapeczka na własnoręcznie pieczonym chlebie z szyneczką bez konserwantów ze świnki od pra-dziadzia Jasia. Kolorowa papryczka wraz soczystą pomarańczą wygrzewająca się w hiszpańskim słońcu została przywieziona specjalnie do lokalnego sklepu ze zdrową żywnością.
Odrobina doniczkowej świeżej sałaty dopełnia smak śniadania.
Na koniec nutka wakacji w postaci kompotu truskawkowego bez dodatku cukru…:) ach pomidorek, Marysia go uwielbia…
Dzieci otrzymają upominki za udział w konkursie. 
Kolejno zdjęcia: zdj.1. Olivier. zdj.2 Dorotka, zdj.3 Zana, zdj.4 Ania, zdj.5 Marysia, zdj.6 Bartek
Rekrutacja 2022 / 2023 Skip to content