Program psychodietetyczny

UWAŻNE JEDZENIE”

Program edukacyjny „Uważne Jedzenie” powstał w ramach

międzynarodowego grantu EIT Food, organu Unii Europejskiej

The EIT Food School Network: Integrating solutions to improve

eating habits and reduce food wastage”.

Opracowaniem programu zajmował się interdyscyplinarny zespół badaczy z 5 krajów: Hiszpanii, Finlandii, Wielkiej Brytanii, Irlandii oraz Polski. W Polsce za realizację projektu odpowiadał Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Program uzyskał patronat Ministra Edukacji Narodowej.

W zajęciach wezmą udział dzieci ze wszystkich grup wiekowych (3-6 latki)

Zajęcia mają charakter zabawy. Wykorzystywane formy to: miniwykład (opowieść o tym, co się dzieje w brzuszku podczas jedzenia), animacja obrazkowa, ćwiczenia i dyskusja.

Podczas realizacji zajęć wykorzystywane będą plakaty obrazujące:

1) odczucia różnych stanów (głodu, najedzenia w połowie, najedzenia i przesytu),

2) uważne jedzenie (wzbudzenie ciekawości i zaangażowanie zmysłów w odczucia płynące
z procesu jedzenia).


Tematyka zajęć:

1. Regulacja stanów głodu i sytości. Ćwiczenie: Jak może czuć się Twój brzuszek?

2. Uważne jedzenie. Ćwiczenie: Co czujesz w swojej buzi? » koncentracja na smaku (słony, słodki, gorzki, kwaśny, umami).

3.Uważne jedzenie. Ćwiczenie: Co czujesz w swojej buzi? » zwrócenie uwagi na temperaturę, wielkość kęsów, konsystencję i ostrość pokarmu.

4. „Tak czuje się mój brzuszek podczas jedzenia” – praca plastyczna z wykorzystaniem karty pracy „BRZUSZEK” reprezentującej poszczególne cztery stany nasycenia

Dodatkowo:

Ćwiczenie podczas obiadu każdego dnia (przez 2 tygodnie).

Przed posiłkiem: » Regulacja głód-sytość → Jak czuje się twój brzuszek? Prezentacja obrazków i wybór. » Regulacja głód-sytość → Jak czuje się brzuszek kiedy chce jeść? Jak czuje się brzuszek, kiedy chce skończyć jeść?

Po posiłku: » Regulacja głód-sytość → Jak czuje się twój brzuszek? Prezentacja obrazków i wybór.

Osoby odpowiedzialne:

Katarzyna Bojek, Beata Wentykier

Patroni programu: Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego, The EIT Food School Network, Bank Żywności SOS w Warszawie, Minister Edukacji Narodowej, Fundacja „Szkoła na Widelcu.

 

Relacja fotograficzna z realizacji programu

Program Psychodietetyczny „Uważne Jedzenie”

PROGRAM PSYCHODIETETYCZNY „Uważne jedzenie”

Ta strona używa plików cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close