Program psychodietetyczny
„UWAŻNE JEDZENIE”
Program edukacyjny „Uważne Jedzenie” powstał w ramach
międzynarodowego grantu EIT Food, organu Unii Europejskiej
„The EIT Food School Network: Integrating solutions to improve
eating habits and reduce food wastage”.
Opracowaniem programu zajmował się interdyscyplinarny zespół badaczy z 5 krajów: Hiszpanii, Finlandii, Wielkiej Brytanii, Irlandii oraz Polski. W Polsce za realizację projektu odpowiadał Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Program uzyskał patronat Ministra Edukacji Narodowej.
W zajęciach wezmą udział dzieci ze wszystkich grup wiekowych (3-6 latki)
Zajęcia mają charakter zabawy. Wykorzystywane formy to: miniwykład (opowieść o tym, co się dzieje w brzuszku podczas jedzenia), animacja obrazkowa, ćwiczenia i dyskusja.
Podczas realizacji zajęć wykorzystywane będą plakaty obrazujące:
1) odczucia różnych stanów (głodu, najedzenia w połowie, najedzenia i przesytu),
2) uważne jedzenie (wzbudzenie ciekawości i zaangażowanie zmysłów w odczucia płynące
z procesu jedzenia).
Tematyka zajęć:
1. Regulacja stanów głodu i sytości. Ćwiczenie: Jak może czuć się Twój brzuszek?
2. Uważne jedzenie. Ćwiczenie: Co czujesz w swojej buzi? » koncentracja na smaku (słony, słodki, gorzki, kwaśny, umami).
3.Uważne jedzenie. Ćwiczenie: Co czujesz w swojej buzi? » zwrócenie uwagi na temperaturę, wielkość kęsów, konsystencję i ostrość pokarmu.
4. „Tak czuje się mój brzuszek podczas jedzenia” – praca plastyczna z wykorzystaniem karty pracy „BRZUSZEK” reprezentującej poszczególne cztery stany nasycenia
Dodatkowo:
Ćwiczenie podczas obiadu każdego dnia (przez 2 tygodnie).
• Przed posiłkiem: » Regulacja głód-sytość → Jak czuje się twój brzuszek? Prezentacja obrazków i wybór. » Regulacja głód-sytość → Jak czuje się brzuszek kiedy chce jeść? Jak czuje się brzuszek, kiedy chce skończyć jeść?
• Po posiłku: » Regulacja głód-sytość → Jak czuje się twój brzuszek? Prezentacja obrazków i wybór.
Osoby odpowiedzialne:
Katarzyna Bojek, Beata Wentykier
Patroni programu: Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego, The EIT Food School Network, Bank Żywności SOS w Warszawie, Minister Edukacji Narodowej, Fundacja „Szkoła na Widelcu.
Relacja fotograficzna z realizacji programu