Programy prozdrowotne

Uważne Jedzenie – program psychodietetyczny

By 23 lutego, 2023No Comments

Program psychodietetyczny

UWAŻNE JEDZENIE”

Program edukacyjny „Uważne Jedzenie” powstał w ramach

międzynarodowego grantu EIT Food, organu Unii Europejskiej

The EIT Food School Network: Integrating solutions to improve

eating habits and reduce food wastage”.

Opracowaniem programu zajmował się interdyscyplinarny zespół badaczy z 5 krajów: Hiszpanii, Finlandii, Wielkiej Brytanii, Irlandii oraz Polski. W Polsce za realizację projektu odpowiadał Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Program uzyskał patronat Ministra Edukacji Narodowej.

W zajęciach wezmą udział dzieci ze wszystkich grup wiekowych (3-6 latki)

Zajęcia mają charakter zabawy. Wykorzystywane formy to: miniwykład (opowieść o tym, co się dzieje w brzuszku podczas jedzenia), animacja obrazkowa, ćwiczenia i dyskusja.

Podczas realizacji zajęć wykorzystywane będą plakaty obrazujące:

1) odczucia różnych stanów (głodu, najedzenia w połowie, najedzenia i przesytu),

2) uważne jedzenie (wzbudzenie ciekawości i zaangażowanie zmysłów w odczucia płynące
z procesu jedzenia).


Tematyka zajęć:

1. Regulacja stanów głodu i sytości. Ćwiczenie: Jak może czuć się Twój brzuszek?

2. Uważne jedzenie. Ćwiczenie: Co czujesz w swojej buzi? » koncentracja na smaku (słony, słodki, gorzki, kwaśny, umami).

3.Uważne jedzenie. Ćwiczenie: Co czujesz w swojej buzi? » zwrócenie uwagi na temperaturę, wielkość kęsów, konsystencję i ostrość pokarmu.

4. „Tak czuje się mój brzuszek podczas jedzenia” – praca plastyczna z wykorzystaniem karty pracy „BRZUSZEK” reprezentującej poszczególne cztery stany nasycenia

Dodatkowo:

Ćwiczenie podczas obiadu każdego dnia (przez 2 tygodnie).

Przed posiłkiem: » Regulacja głód-sytość → Jak czuje się twój brzuszek? Prezentacja obrazków i wybór. » Regulacja głód-sytość → Jak czuje się brzuszek kiedy chce jeść? Jak czuje się brzuszek, kiedy chce skończyć jeść?

Po posiłku: » Regulacja głód-sytość → Jak czuje się twój brzuszek? Prezentacja obrazków i wybór.

Osoby odpowiedzialne:

Katarzyna Bojek, Beata Wentykier

Patroni programu: Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego, The EIT Food School Network, Bank Żywności SOS w Warszawie, Minister Edukacji Narodowej, Fundacja „Szkoła na Widelcu.

 

Relacja fotograficzna z realizacji programu

Program Psychodietetyczny „Uważne Jedzenie”

PROGRAM PSYCHODIETETYCZNY „Uważne jedzenie”

Rekrutacja Skip to content