Programy prozdrowotne

Kulinarne podróże

By 8 grudnia, 2020No Comments

„Kulinarne podróże  po Europie”

Przedszkole nr 11 Nefrytowy Zakątek, Piaseczno

Projekt skierowany jest do dzieci 3, 4, 5 i 6-letnich

Miejsce realizacji: Przedszkole nr 11 w Piasecznie „Nefrytowy Zakątek”

Założenia projektu są zgodne z ideą propagowaną przez Instytut Żywności i Żywienia , który jako cel swojej działalności wymienia między innymi: „poprawienie świadomości  i wiedzy społeczeństwa z zakresu żywności, żywienia poprzez propagowanie zasad racjonalnego żywienia oraz prozdrowotnego stylu życia”

Realizacja tegorocznego projektu wpisuje się również w szereg działań prowadzących do uzyskania przez naszą placówkę „Krajowego Certyfikatu Przedszkole Promujące Zdrowie”

Cel główny

  • Przygotowanie dzieci do podejmowania świadomych działań korzystnych dla własnego zdrowia

Cele szczegółowe

  • Praktyczne wykorzystanie i rozszerzenie zdobytej wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania

oraz wiedzy z zakresu przyrody.

  • Badanie i pogłębianie wiedzy o zdrowych produktach spożywczych, ich pochodzeniu
    i sposobie powstawania oraz potrzebie ich spożywania
  • Tworzenie okazji do poznawania rzeczywistości społeczno-kulturowej poprzez poznawanie innych kultur
  • Propagowanie i wdrażanie idei zdrowego żywienia w życiu codziennym; pogłębianie więzi rodzinnych
  • Rozwijanie umiejętności planowania, wykonywania doświadczeń i wyciągania wniosków.
  • Pogłębianie współpracy z rodzicami, poprzez zachęcanie do dzielenia się swoimi doświadczeniem i wiedzą na temat poznawanych krajów.
  • Wyrabianie nawyku przestrzeganie zasad higieny podczas przygotowywania i spożywania posiłków

Formy pracy:

– zajęcia dydaktyczne, zajęcia badawcze, pogadanki, konkursy, warsztaty kulinarne dla dzieci.

Charakterystyka projektu

Kulinarne podróże po Europie” to kontynuacja projektu pt. „Kulinarne podróże po Polsce”. W tym roku udamy się dalej w poszukiwaniu wartościowych produktów, niezbędnych w naszej codziennej, zdrowej diecie.

Dzieci będą w tym roku poznawać kuchnię ukraińską, francuską, portugalską, grecką, belgijską i turecką. Dowiedzą się, gdzie na mapie Europy leży dany kraj, co lubią jeść jego mieszkańcy, jak się ubierają i jak lubią spędzać czas. W przypadku każdego z państw skupimy się na jednym produkcie spożywczym związanym z kuchnią danego regionu, poznamy jego wartości odżywcze i zdrowotne, a następnie samodzielnie przygotujemy potrawę z danym produktem w roli głównej.

Zajęcia odbędą się w sześciu blokach tematycznych

1. Ukraina – kuchnia ukraińska z kiszoną kapustą w roli głównej (październik)

2. Turcja – kuchnia turecka z soczewicą w roli głównej (listopad)

3. Belgia – kuchnia belgijska z czekoladą w roli głównej czekolada (grudzień)

4. Portugalia kuchnia portugalska z owocami cytrusowymi w roli głównej (luty)

5. Grecja – kuchnia grecka z ziołami i oliwą z oliwek w roli głównej (marzec)

6. Francja – kuchnia francuska Przedszkolny Master Chef (kwiecień – 2 dni)

Drugiego dnia każda grupa przygotuje wspólne jedno zdrowe danie z wybranego regionu Polski lub Europy. Gotowe danie oraz krótka charakterystyka (dlaczego właśnie takie danie wybrała grupa) zaprezentuje przed JURY w składzie: p. dyrektor, p. intendent , p. kucharka oraz przedstawiciel Rady Rodziców. JURY podejmie decyzję o nagrodzeniu uczestników konkursu.

 

Opracowanie:

Katarzyna Bojek

Monika Kutera

Skip to content