„Kulinarne podróże po Europie”
Przedszkole nr 11 Nefrytowy Zakątek, Piaseczno
Projekt skierowany jest do dzieci 3, 4, 5 i 6-letnich
Miejsce realizacji: Przedszkole nr 11 w Piasecznie „Nefrytowy Zakątek”
Założenia projektu są zgodne z ideą propagowaną przez Instytut Żywności i Żywienia , który jako cel swojej działalności wymienia między innymi: „poprawienie świadomości i wiedzy społeczeństwa z zakresu żywności, żywienia poprzez propagowanie zasad racjonalnego żywienia oraz prozdrowotnego stylu życia”
Realizacja tegorocznego projektu wpisuje się również w szereg działań prowadzących do uzyskania przez naszą placówkę „Krajowego Certyfikatu Przedszkole Promujące Zdrowie”
Cel główny
- Przygotowanie dzieci do podejmowania świadomych działań korzystnych dla własnego zdrowia
Cele szczegółowe
- Praktyczne wykorzystanie i rozszerzenie zdobytej wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania
oraz wiedzy z zakresu przyrody.
- Badanie i pogłębianie wiedzy o zdrowych produktach spożywczych, ich pochodzeniu
i sposobie powstawania oraz potrzebie ich spożywania - Tworzenie okazji do poznawania rzeczywistości społeczno-kulturowej poprzez poznawanie innych kultur
- Propagowanie i wdrażanie idei zdrowego żywienia w życiu codziennym; pogłębianie więzi rodzinnych
- Rozwijanie umiejętności planowania, wykonywania doświadczeń i wyciągania wniosków.
- Pogłębianie współpracy z rodzicami, poprzez zachęcanie do dzielenia się swoimi doświadczeniem i wiedzą na temat poznawanych krajów.
- Wyrabianie nawyku przestrzeganie zasad higieny podczas przygotowywania i spożywania posiłków
Formy pracy:
– zajęcia dydaktyczne, zajęcia badawcze, pogadanki, konkursy, warsztaty kulinarne dla dzieci.
Charakterystyka projektu
„Kulinarne podróże po Europie” to kontynuacja projektu pt. „Kulinarne podróże po Polsce”. W tym roku udamy się dalej w poszukiwaniu wartościowych produktów, niezbędnych w naszej codziennej, zdrowej diecie.
Dzieci będą w tym roku poznawać kuchnię ukraińską, francuską, portugalską, grecką, belgijską i turecką. Dowiedzą się, gdzie na mapie Europy leży dany kraj, co lubią jeść jego mieszkańcy, jak się ubierają i jak lubią spędzać czas. W przypadku każdego z państw skupimy się na jednym produkcie spożywczym związanym z kuchnią danego regionu, poznamy jego wartości odżywcze i zdrowotne, a następnie samodzielnie przygotujemy potrawę z danym produktem w roli głównej.
Zajęcia odbędą się w sześciu blokach tematycznych
1. Ukraina – kuchnia ukraińska z kiszoną kapustą w roli głównej (październik)
2. Turcja – kuchnia turecka z soczewicą w roli głównej (listopad)
3. Belgia – kuchnia belgijska z czekoladą w roli głównej czekolada (grudzień)
4. Portugalia kuchnia portugalska z owocami cytrusowymi w roli głównej (luty)
5. Grecja – kuchnia grecka z ziołami i oliwą z oliwek w roli głównej (marzec)
6. Francja – kuchnia francuska Przedszkolny Master Chef (kwiecień – 2 dni)
Drugiego dnia każda grupa przygotuje wspólne jedno zdrowe danie z wybranego regionu Polski lub Europy. Gotowe danie oraz krótka charakterystyka (dlaczego właśnie takie danie wybrała grupa) zaprezentuje przed JURY w składzie: p. dyrektor, p. intendent , p. kucharka oraz przedstawiciel Rady Rodziców. JURY podejmie decyzję o nagrodzeniu uczestników konkursu.
Opracowanie:
Katarzyna Bojek
Monika Kutera