Namaste,
w czwartek 28 stycznia przedszkolaki wybrały się w magiczną podróż do Indii.
Dzieci poznały bogatą kulturę Indii, tradycje, sposób ubierania się i usłyszały wiele ciekawych historii na temat tego kraju.
Najważniejszy jednak przystanek dotyczył kulinarnych Indii.
Ajwan, amchur, anyż gwiaździsty, cynamon, czarnuszka, goździki, kardamon, koper włoski, kumin, kurkuma, curry, szafran, papryka… i można tak jeszcze długo wymieniać- niezliczone bogactwo zapachów i aromatów kuchni indyjskiej.
Panie kucharki przygotowały dzieciom iście indyjski obiad- ryż basmati w sosie ze złocisto-żółtego curry.
Na parterze przedszkola dzieci mogły obejrzeć galerię zdjęć z najważniejszymi miastami, zabytkami, kulturą Indii.
W Indiach mieszkają Hindusi, a nie Indianie, a szafran to najdroższa przyprawa świata, ale my to już wiemy…
W kulinarną podróż poprowadziły nas p. Beata oraz p. Kasia. Dziękujemy!