Zwycięski przepis Zosi Burki oraz przepisy wyróżnione


 

Sałatka z kaszy bulgur a’la tabbouleh

 

Składniki (na ok. 4 porcje):

 

100g suchej kaszy oraz 250 ml bulionu warzywnego

 

2 ogórki

 

2 pomidory

 

1/2 żółtej papryki

 

1 mała szalotka

 

3-4 gałązki natki pietruszki (bardzo drobno pokrojone)

 

5-6 listków mięty

 

sok z 1/2 cytryny

 

3 łyżki oleju ryżowego ( lub innego roślinnego)

 

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

  1. Kaszę bulgur płuczemy i zalewamy wrzącym bulionem, gotujemy na sypkook. 10-15 min. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Ogórki, pomidory, paprykę kroimy w drobną kostkę.
  3. Szalotkę bardzo drobno siekamy.
  4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy olej, sól, pieprz i sok z cytryny.

 

Podawać z mlekiem roślinnym lub jogurtem.

 

Smacznego!

Przepisy wyróżnione:

  1. Jaglecznik z musem owocowym – Szymon Regulski Gr.V
  2. Płatki ryżowe z gorącymi malinami – Oleg Klimek Gr.III

 

Kategoria: Wydarzenia