Lekcja Biblioteczna


Kulinarne Podróże po Polsce

W ciągu ostatnich kilku miesięcy poznaliśmy regiony Polski ważne dla nas ze względu na charakterystyczne zdrowe produkty regionalne:
– Mazowsze z sadami obfitymi w jabłka, bogate w witaminy i minerały
– Wielkopolskę i rogale świętomarcińskie pełne bakali,
– Podhale, gdzie powstają znane w całej Europie sery z owczego mleka, czyli oscypki oraz
– Lubelszczyznę znaną z bogactwa kasz.

– Pomorze – gdzie ryby są punktem obowiązkowym w codziennym jadłospisie

– Mazury, region obfitujący w zdrowe warzywa, szczególnie nowalijki. Ostatnią podróż odbyliśmy wspólnie z instruktorkami ze Szkoły na widelcu.
Każda podróż kończyła się samodzielnym przygotowaniem zdrowego posiłku z produktów kojarzących się z danym regionem.


W międzyczasie świętowaliśmy również tłusty czwartek. Tego dnia tradycyjne pączki zastąpiliśmy zdrowymi kuleczkami.

Przed nami wakacje. Sady i ogrody obfitują w tym czasie w najbardziej wartościowe warzywa i owoce. Miejmy nadzieję, że nauka nie pójdzie w las i każdy przedszkolak będzie umiał z pomocą bliskich skomponować zdrowe i wartościowe letnie menu.

A po wakacjach będziemy kontynuować nasze kulinarne podróże.

Co tym razem będzie głównym tematem i jaki kierunek obiorą nasze wyprawy?

Tego dowiemy się już we wrześniu

Czekamy z niecierpliwością